Het Vaderhuis

Werken aan een hoopvolle toekomst

24-uurs woongroep

Het Vaderhuis is een kleinschalig particulier christelijk wooninitiatief met een huiselijk sfeer, een omgeving van vertrouwen en waar samenwerking heel belangrijk is.
Het huis biedt ruimte voor maximaal 10 cliënten voor 24-uurs zorg. Hoe deze zorg vorm gegeven wordt, kan je teruglezen onder ‘begeleiding wonen’. De zorg m.b.t. de woongroep zal hoofdzakelijk in de avond plaatsvinden. Overdag wordt een dagbesteding op een externe locatie aangeboden.

Een logisch gevolg van onze doelen is een woning te zijn waar men zich thuis voelt. Het moet voelen als een warm huis waar de cliënt zich “thuis” voelt. Wij bieden een huiselijke woon- en leefomgeving die midden in de samenleving staat. Dit draagt bij aan het leerproces om de sociale contacten van de cliënt te onderhouden en uit te breiden.

Begeleiding wonen

Een doel is om de zelfredzaamheid op alle vlakken te vergroten door de juiste begeleiding aan te bieden. Voor de één betekent dit uiteindelijk zelfstandig wonen en de ander zelfredzaamheid te vergroten. Persoonlijke groei wordt daarom nauwlettend in de gaten gehouden. Aangezien de bewoners 24-uurs zorg afnemen, is het belang van aanwezige begeleiding noodzakelijk. Hiervoor hebben wij gecertificeerde personeelsleden binnen ons team.

De begeleiding op het gebied van o.a. woonvaardigheden en sociaal-emotionele ontwikkeling gebeurt grotendeels ’s avonds. ’s Avonds staan er in ieder geval twee begeleiders op de woongroep. Zo’n begeleider kan ook de persoonlijk begeleider zijn van een bewoner. Iedere bewoner krijgt namelijk één persoonlijk begeleider toegewezen. Samen met deze persoonlijk begeleider en belangrijke personen van de bewoner maken ze het begeleidingsplan waarin doelen komen te staan waar ze aan gaan werken. De begeleiders rapporteren o.a. op de gestelde doelen van de cliënt, waardoor persoonlijke groei goed zichtbaar wordt. Eens in de drie maanden maakt een bewoner kans op de ‘bewoner van het kwartaal – certificaat’. Met dit certificaat wordt de bewoner even in het zonnetje gezet omdat hij/zij in dat kwartaal bijvoorbeeld veel groei heeft laten zien.

Wanneer de bewoner dusdanige groei heeft laten zien en het perspectief ligt op zelfstandig wonen, kan deze doorstromen naar de volgende stap die wij bieden binnen Het Vaderhuis. Denk hierbij aan kamertraining en uiteindelijk zelfstandig wonen (met of zonder ambulante begeleiding).
 

Gebouw

Het pand waar “Het Vaderhuis” is gevestigd staat in Sappemeer aan de Compagniesterpoort 1. Het pand is oorspronkelijk gebouwd als kinderdagverblijf en in 2016 omgebouwd tot woongroep. Het pand biedt ruimte voor maximaal 10 bewoners en heeft op elke verdieping een badkamer en een toilet ter beschikking. Op de begane grond is een gezamenlijke woonkamer en keuken waar de cliënt gebruik van kan maken. Het kantoor bevindt zich op de begane grond in de centrale hal.
 

Foto’s gebouw

Algemeen

Pand

Woonkamer

Keuken

Kamers cliënten

Kantoren

Sanitair